
SEBZE HALLERİ KALDIRILACAK
Ne hikmetse pahallılık olduğu yıllarda hep halde faaliyet gösteren komisyoncular hedef alınır. Bu bilgi eksikliğidir. Komisyoncu yaptığı hizmet karşılığı %3 ila %10 arasında komisyon alır, kalan para diğer giderlere harcanır ve kalan üreticinin kasasına girer.
Tarladan tüketicinin mutfağına girene kadar fiyata eklenen masrafları şöyle sıralayabiliriz.
– Üretim maliyeti + üreticinin karı
– Ürün toplama masrafları,
– Ambalaj masrafları,
Çok büyük miktarda üretim yapılamamışsa üretici ürününü kendi şehrindeki hal binasına taşıyarak pazarlar. Bu ek masraf ve maliyet demektir.
Taşıma masrafı + boşaltma hamaliyesi + Belediye rusumu + komisyon + KDV+taşıma aracına yükleme hamaliyesi
– Satışı yapılacak şehre taşıma navlunu
– Hal rusumu
– Boşaltma hamaliyesi
– Komisyon
– Şehir içi taşıma aracına yükleme hamaliyesi
– Şehir içi navlun
– Perakendeci mağazanın satış masraflarının satış bedeline yansıtılması
– Perakendecinin karı
– Bütün gıda maddeleri fire verir. Fire maliyetinin fiyatlara yansıtılması
SATIŞ FİYATI
Bu giderlerden hangisinden vazgeçeceksiniz. Aradan komisyoncuyu çıkarırsanız maliyette %3 ila %20 azalma olur. Ancak, belediyeler bütçelerinde önemli yer alan belediye rusumlarını tahsil edemezler, ürün kayıt dışı kalacağı için devlet de büyük ölçüde KDV gelirini tahsil edemez.
Özetle ürünün tarladan tüketicinin sofrasına getirilmesi sırasında birçok hizmet ve emek vardır. Ancak bazı dayanaklı mallarda (patates, soğan, limon, portakal, elma, kestane gibi) araya tüccarlar, stokçular girebilmektedir. Malı üretim şehrinde toptan satınalıp uygun koşullarda stoklarlar. Hasat işlemi bittikten fiyatlar yükseldikten sonra yüksek karla piyasaya sürerler.
Sonuç olarak pahalılık olduğu zaman hedefe hal esnafını ve çalışanlarını almak doğru değildir. Merak ediyorum, hal işletmelerini devreden çıkardığınızda tarladan sofraya sebze ve meyveyi nasıl ulaştıracaksınız. Mersinli seracı Ankara’da veya İstanbul’da Pazar yerinde tezgah mı açacak.
*Alıntıdır.